החלה המתכלה

מכונה גם החלה של אורי. ייתרונה בקלילות המתכון, במימדי הבצק שמאפשר יצירת חלה אחת ענקית או שתיים בתבניות אינגליש-קייק. אפשר להתחיל ההכנה בשישי ולסיים בשבת בבוקר. היא מעולה חמימה ישר מהתנור אבל שווה גם יום אחרי...אם נשאר. יש הבוצעים בה בחופשיות ואחרים פורסים בזהירות. ניתן להחליף חלק מהקמח הלבן בקמח מלא והוסיף מני צימוקים אם אוהבים. ולבסוף, אם נוצרת מצוקת זמן אפשר לקלוע ממנה "לחמניות גן" ולאפות אותן בשליש הזמן הנדרש לחלה השלמה. ועל הריח שמופץ בבית עוד לא דיברנו... מה עוד צריך לבקש לבוקר שבת???

יותם מפגין מיומנות1 ק"ג קמח
1/4-1 כוס סוכר [יותר סוכר יותר מתיקות]
1 שקית שמרית / 2 כפות שמרים נאות
1 כף מלח
לערבב בקערה גדולה, ליצור גומה [מילה מקסימה ה"גומה"], ולשים בתוכה:
2 ביצים
1/2 כוס שמן
לערבב ולהוסיף בהדרגה כ-2 כוסות מים פושרים.
* הקמח משנה לחות לפי מזג האויר ולכן מוסיפים מים כמה שהוא סופח
לאט לאט עוברים מעירבוב ללישה. מקמחים הידיים ולשים עד שהבצק אחיד וגמיש.
מורחים את כדור הבצקבמעט שמן [נגד התיבשות], מניחים בקערה נקייה מכוסה בנילון נצמד או מגבת [יש האומרים לחה] וממתינים ל"אלוהי התפיחות" שיעלה בצקינו וימלאו באויר.
* גם כאן יש תלות במזג האויר...לפעמים לוקח שעה ולפעמים שעה וחצי.


אם מתכננים להכין את החלה לבוקר שבת, אפשר להכין עד שלב זה בערב שלפני, לשים להתפחה במקרר [כן, גם במקרר זה עובד] אבל חשוב שהקערה תהיה מרווחת מספיק כדי שהבצק לא יגלוש ממנה. לכסות את הקערה היטב בניילון נצמד.

אחרי התפיחה הראשונה, יש ללוש שוב את הבצק. חשוב לנהוג בו אהבה וכבוד... בצק החלה עטוף בחלמון צהבהב

לחלה אחת יש לחלק הבצק ל-3 או 4 חלקים, לגלגל ביד לפסים מוארכים ולקלוע לצמה.
להניח על תבנית גדולה ושטוחה שצופתה בנייר אפייה משומן קלות ומקומח. לכסות ולאפשר תפיחה שנייה. 

לשתי חלות, לחלק הבצק לשני חלקים שווים [חשוב להקפיד ולשקול את שני כדורי הבצק כדי שזמן האפייה שלהם יהיה זהה],
לקלוע מכל כדור בצק צמה משלושה פסים.
למקם בתבנית אינגלישקייק על נייר אפיה ששומן קלות וקומח הייטב. לכסות התבנית במגבת ולתת זמן לתפיחה שנייה. [זמן התפיחה המשוער, כשעה]

לקראת האפייה, לחמם תנור מראש לחום בינוני.
רצוי למרוח החלה/ות -בעדינות רבה- בחלמון ביצה עם או בלי שומשום, סוכר חום או גרגרי מלח גס.

החלק הכי מסובך הוא לזהות מתי החלה אפוייה.חלה מתכלהיש המייעצים לנקוש על התחתית -הרותחת- של החלה,
ואם הצליל חלול...אזי היא מוכנה.
חלה גדולה נאפיית כ-45 דק',
לחמניות כ-15 דק'.
תלוי בתנור, בחלה ובכלל...תלוי!

לאחר שהחלות מוכנות כדאי להסירן מהתבנית ולתת להן "לנוח" כעשר דקות מכוסות במגבת.

נעמי צדקיהו


יום שישי, טו' בטבת 28.12.2012
יום הולדת שמח לנעמי המהממת שנולדה לאמא גילי
בתקופתה בקהילת "ניגון הלב" והיא ממשיכה ופורחת
בקהילת "השחר".

שתזכי לאפות עוד חלות רבות מתוקות ורכות שכמותך.

לראש הדף
תגובות
שם:
כתובת מייל:
captcha
לשליחת טלגרמה
‏מותק, התרגשתי! דמעות בעיני. תודה ‏גילי צדקיה ‏@ 01 יול 2013 12:37